07 januari 2012

Nyår i Vadstena

Lumos!

Som jag skrev i förra inlägget så kom jag till Vadstena på onsdagen, efter jul. Det hände inte mycket på kvällen, blev lite snack, något att äta och så tittade vi på tv. Jag fick dock en väldigt smart julklapp av dem. En gåva till mig till någon annan löd det. Det var en gåva där jag gav bort pengar till behövande barn, i detta fall näringstillskott till barn i Indien. Det var ju lite kul att det var just där med tanke på min bakgrund så att säga. 

Dagen därpå så åkte jag och mamma till Motala för att handla kläder. Det blev ett par svarta jeans från JC, en jeansskjorta från Lindex och ett par trevliga skor i mocka och skinn från Din Sko. Mycket trevligt, och mycket behövligt. När vi kom hem så fick jag faktiskt ett par gamla svarta jeans och en tröja som såg ut som en skjorta av mamma, som hon inte kunde ha. Jag hade testat byxorna förra gången jag var där (i somras), men då hann vi inte lägga upp dem eftersom alla byxor är för långa för mig. Jag var mycket nöjd med mina saker som jag fått. 

På fredagen tror jag inte att det hände så värst mycket faktiskt. Det var inte förrän på nyårsafton som det blev lite fart. Jag satt mest och skrev på fredagen, men på nyårsafton så blev det en sväng till mormor, vilket var trevligt. Det blev fika som vanligt med kaffe och massa fikabröd och jag åkte därifrån med 108 kr i småmynt i fickan, mormor kunde ändå inte spendera dem så jag fick dem.

På kvällen sedan så blev det god mat och att titta på Grevinnan och Betjänten som varje år. Alltid lika roligt! Dock så var det problem med Vincent och ju längre vi närmade oss tolvslaget desto mer förbannad blev han. Som tur är så har han sin lilla fristad i sin bur i bilen. Där kunde han sitta och lyssna på musik och få sällskap av Roger eller mamma, men han mådde inte bra. Han var uppstressad, det var inte en lugn stund förrän han fick hoppa in i bilen. Dock runt tolvslaget så blev han så uppstressad ändå, för att han var nödig och eftersom han inte vågade gå utanför dörren och eftersom garaget där bilen stod inte är direkt ljudisolerad så betydde det att han fick göra sitt behov i garaget. Jag mådde inte alls bra av att se Vincent må sådär dåligt och mamma förklarade vad som kunde hända med hundar under nyår och det fick mig att bli urförbannad. Jag hade aldrig förstått att det var så illa med hundar, men efter det mamma berättade så blev jag så arg! 
  Så här ligger det till i korta drag. Hundar blir rädda eller arga av smällarna från raketer och smällare. De blir då väldigt uppstressade och det kan gå så illa att de blir så pass stressade att deras hjärtan stannar. Det finns flera hundar som dör pga att de blir så stressade av allt smällande med raketer och småsmällare. Dessutom, vissa raser blir värre med åren, de blir mer förbannade ju äldre de blir och Vincent är en sådan ras. Därför är det frågan hur han ska klara av nästa nyår egentligen. Det var riktigt bra att han hade sin lilla bur att krypa in i för att han älskar den där bilen som de har. Han kan sitta i timmar och glo och om man släpper ut honom från huset och bagageluckan är öppen till den bilen så hoppar han in där, han sticker inte iväg utan sätter sig i sin bur. Det är väldigt imponerande att han har sin plats där och vet att han är trygg där. 
Efter det här nyåret så tappade jag all respekt för nyårsraketer. Jag hatar skiten. Det är inte bra alls, det är inte bara djur som far illa. Det är ungar som inte kan handskas med dem och som spränger bort fingrar och andra kroppsdelar, det skräpar ner, det skrämmer djur och äldre samt yngre, det är miljöfarligt och det låter så jävla mycket. Det är djurplågeri på hög nivå detta med nyårsraketer.
  Sen är det så här att jag fullständigt skiter i de hundar som klarar av dessa jävla raketer. En viss person skrev efter att jag hade skrivit ett mycket argt inlägg på Facebook att "ja vår hund klarade av det". Ja, men jag skiter fullständigt i er hund och om han klarade av det. Det är jättebra att han klarade av skiten, men jag tänker faktiskt på de hundar som inte alls klarar av det utan dör på grund av dessa bomber som folk fyrar av för att fira lite nya siffror i kalendern. Vissa söver ner sina hundar eller ger dem lugnande för att de ska klara av natten.
  Och inte nog med det, förr så smällde man av sina raketer runt tolvslaget. Nu börjar folk bränna av de där helvetesraketerna från klockan 21-03! Vad är det frågan om? Kan man inte bara förbjuda privatpersoner att köpa skiten så kanske de även kan rädda sina barns liv för att det är vuxna som köper raketerna och låter sina ungar tända på, då är det på deras ansvar om deras ungar kommer hem med fingrarna bortsprängda. Istället för att privatpersoner ska behöva bränna av bomberna (som det faktiskt är) så kan kommunen bränna av ett spektakel runt tolvslaget. 

Förutom detta så var det en trevlig nyårsafton. Dagen därpå var seg och det har resten av veckan i Vadstena också varit. Mamma och Roger började jobba på måndagen så det blev till att vara ensam om dagarna, men då passade jag på att jobba med boken, men vad jag kom fram till får ni läsa på bokbloggen. Det hände inte mycket den veckan, jag var ute och gick och jag satt inne och skrev och vi åt god mat och lekte med Vincent och kollade massvis på skidor och en riktigt rolig revy med Eva Rydberg och Ola Forssmed. Magnus Härenstam var också med och det där var så jävla roligt så alla tre höll på att dö av skratt.
Ola Forssmed borde fan ha ett pris eller något. Har han ens några ben i kroppen undrar man? Han är så sjukt jävla vig så det är inte klokt och han gjorde hela föreställningen sevärd. Utan honom så hade den varit rätt kass. Men jag måste ge en eloge till Eva Rydberg. Hon fyller 70 nästa år och den energin hon har på scenen är faktiskt väldigt imponerande. Det var en trevlig revy, "Viva la Greta!" heter den och gick på tv under trettondagsafton tror jag det var. Mycket roligt.

Så, på trettondag jul åkte jag hem. Det blev lite packning och jag kunde inte få med allt så lakanen och filten som jag fick, lämnade jag kvar i Vadstena till nästa gång. Jag kom till Växjö runt 22-tiden och mötte min rumskompis som hjälpte mig med min stora resväska. Sen var jag så trött och hungrig när jag kom hem att jag fick två mackor och tre kex av honom, mycket bussigt. Dock så somnade jag inte förrän 4 på morgonen. 

Nåja, det var den uppdateringen det. Mer blir det snart. 

Nox!